fbpx

Over Brouwerij Troost

In 2013 brouwden wij voor het eerst bier in onze eerste brouwerij in een voormalig klooster op het Cornelis Troostplein in de Amsterdamse Pijp. 

Inmiddels hebben we drie locaties waarvan er twee een brouwerij in het pand hebben. Daar maken we prijswinnende biologische bieren en een aantal heerlijke frisdranken. Van bier dat overblijft stoken we dan ook nog gin en jenever. We maken alles zelf en dat dan op de mooiste plekken midden in Amsterdam. Totaal niet efficiënt natuurlijk maar des te leuker.

Kom eens langs!

People Planet Pils

Biologisch

In december 2019 is onze brouwerij biologisch geworden. Dat betekent dat de grondstoffen die we gebruiken aan strenge eisen moeten voldoen.

In plaats van kunstmest te gebruiken, gaan biologische boeren actief bodemverarming tegen door in de grond een levende cultuur van micro-organismen te ondersteunen. Om plagen tegen te gaan en tegelijkertijd de biodiversiteit in het gebied te stimuleren, zetten ze de natuurlijke vijanden in van elke plaag. Op die manier ontstaat er zowel onder als boven de grond een evenwicht dat veel duurzamer is dan in de gangbare agricultuur. Wij vinden dat een biertje extra lekker smaakt als je weet dat bij het ontstaan ervan zo min mogelijk schade aan de natuur is toegebracht. Daarom maken we al onze bieren met biologische ingrediënten .

 

Daarom blik

Blikken zijn lichter en compacter dan glazen wegwerpflessen. Ze kosten minder energie om te produceren en het aluminium waar ze van zijn gemaakt is oneindig te recyclen zonder enig kwaliteitsverlies. 

Blikken zijn ook veel compacter te stapelen en veel lichter. Daardoor besparen niet alleen wij, maar ook onze leveranciers, ruim 40% op onze transportbewegingen en daarmee flink op de CO2 uitstoot. 

Blikken zijn omdat ze licht- en luchtdicht zijn ook nog eens veel beter voor het bier en komt nog eens bij dat ze lekker snel koud worden in de koelkast.

Kortom: blik is beter voor het milieu én beter voor ons bier!

Lokaal

Bij Troost houden we onze carbon footprint liefst zo laag mogelijk. 

Daarom doen we niet aan ellenlange transporten, maar brouwen we alles lokaal en leveren we,met onze duurzame partner Rederij Kees, onze bieren aan lokale retail en horeca in de stad. Dat doen we uiteraard zo mogelijk uitstootvrij en op biogas. 

Daarmee beperken we niet alleen onze CO2 uitstoot, maar houden we ook controle over de versheid van ons bier. Zo smaakt ons bier altijd alsof het recht uit onze brouwketels komt en dat is toch het allerlekkerst.

 

Rondleidingen

Natuurlijk laten we graag zien hoe wij ons bier maken en dus kun je in onze brouwerij in de Westergasfabriek een rondleiding volgen. Iedere zaterdag organiseren we een volledige tour door onze RVS-jungle en na afloop neem je natuurlijk nog een blikje bier naar keuze mee naar huis.
Voor een rondleiding moet je wel altijd even reserveren.

Honingblond

Het gaat niet goed met de wilde bijen. Soorten sterven uit omdat de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de conventionele landbouw giftig voor ze zijn, en hun leefgebieden worden ingenomen door monoculturen of stedelijk gebied. En dat terwijl bijen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het leven op aarde. Volgens Einstein zouden we het zonder bijen zelfs niet langer dan vier jaar uithouden. Het is gelukkig nog niet te laat om de bijen een handje te helpen door meer leefruimte te creëren en door voedsel te kopen dat zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen is geteeld en vervaardigd.

Wil je bijen van dichtbij zien? Neem dan eens een kijkje in de binnentuin van onze brewpub in de Pijp, daar leeft ons eigen bijenvolk!

 

Onze Circulaire en Sociale Missie

Natuurlijk gebruiken we groene stroom, maar we gaan nog een stapje verder: we winnen energie uit ons koelwater terug en brouwen daar weer nieuw bier mee. Onze bieren worden bezorgd met wagentjes die rijden op elektriciteit of biogas. We bieden werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en we zijn een erkend leerbedrijf. Verder hergebruiken we zo veel mogelijk restproducten van ons brouwproces. Zo hebben we partners die er allerlei andere producten van maken zoals granola en zeep, en uit wat er overblijft wordt weer energie opgewekt. Waar mogelijk gebruiken we verpakkingen die herbruikbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roestvrijstalen fustendie keer op keer ingezet kunnen worden. Wanneer dat niet mogelijk is zoeken we verpakkingen uit die je goed kunt recyclen. Daarom zijn we onder andere overgestapt op blik in plaats van fles. We willen zo snel mogelijk van het gas af. Dus gaan we stap voor stap onze heaters vervangen door elektrische kussens. De stroom voor onze brouwinstallatie gaan we genereren met groene elektriciteit.

 

Anderen over ons