fbpx

Over Brouwerij Troost

Bij Brouwerij Troost willen we op mooie plekken midden in de stad bier maken dat voor iedereen aantrekkelijk is: van biergekken met getrainde smaakpapillen tot verstokte pilsdrinkers en iedereen daartussenin. In 2014 bouwden we onze eerste brouwerij in een voormalig klooster in De Pijp. De jaarcapaciteit was 100.000 liter en dat werd allemaal ter plekke opgedronken. Sindsdien gaat het hard: we brouwen en bottelen op het Westergasterrein nog eens 700.000 liter en zijn daarmee de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam.

Momenteel wordt bij Brouwerij Troost Westergas de grote hoeveelheden geproduceerd van bieren als Pilsner, Weizen, I.P.A. en Amber. Brouwerij Troost De Pijp is de plek waar we experimenteren, nieuwe bieren ontwikkelen de bieren met kleine oplages produceren en barrelagen. De grote eikenhouten vaten houden de mooiste moutwijnen vast tot ze rijp zijn om gedronken te worden.  Brouwerij Troost Oud West noemen we ook wel ‘het kleine zusje’ van. Oud West heeft geen ruimte voor haar eigen brouwerij. Des te indrukwekkender zijn de tanks boven de bar die het mogelijk maken om al onze bieren vers van de tap te kunnen proeven!

Je kunt nu elf soorten bier, twee soorten frisdrank, gin en oude en jonge jenever kopen, een rondleiding krijgen of zelfs samen met ons bier brouwen!

Geen statiegeld op de flesjes?

Dat klopt! Op onze bierflessen zit geen statiegeld. Het schoonmaken van de vele flessen die we vullen, kost verschrikkelijk veel tijd, water en chemicaliën. Daarom mogen onze bierflessen gewoon de glasbak in. Het glas gaat terug naar de fabriek, waar het gerecycled wordt tot nieuwe flessen. Waar vroeger dit systeem nog omslachtig was, functioneert het tegenwoordig heel efficiënt! Ook gebruiken wij geen statiegeldkratten, maar zitten de flessen in een doos van gerecycled karton, die gewoon bij het oud papier mag.

Wij bedoelen het ook niet slecht!

We zijn een leerbedrijf voor mensen die anders een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. We gebruiken duurzaam vlees, groene stroom, recyclen de stoom van ons koelwater en ons transport rijdt op biogas. Van de bostel, een bijproduct van bier, wordt brood gemaakt. Dit brood serveren we bij onze broodplank! Ander organisch afval wordt omgezet in energie of aan de geitjes gevoerd!

 

Hoe maken we het?

Bij Brouwerij Troost wordt ons vaak gevraagd hoe bier maken nou precies in zijn werk gaat. Ook nieuwsgierig? Lees hier meer over het brouwproces.

 

Wil je ons hele verhaal lezen?

Ben je zo’n grote fan van ons en wil je meer weten over hoe wij – Jorrit, Hendrik en Frits – Brouwerij Troost ooit begonnen zijn? Check hier het hele verhaal!

Anderen over ons