fbpx

Het verhaal

Als doodgewone kroegeigenaren zaten we jaren vast aan grote pilsmerken. Toen we in aanraking kwamen met lokaal gebrouwen bier kwamen we erachter dat het bier dat we gewend waren te drinken eigenlijk niet zo bijzonder was. Kan dat niet anders dachten we, kunnen we het niet gewoon zelf gaan maken? 

Ondanks dat we tot dan toe alleen maar ervaring hadden met het drinken van bier en totaal niet met het brouwen ervan, gingen we er voor. We wilden een brouwerij neerzetten op een mooie plek in de stad. En we wilden dat iedereen kon komen kijken hoe we aan het brouwen waren en hoe we supervers bier direct vanuit de brouwerij konden tappen.

 

Hoe het begon

We begonnen dus met het oprichten van onze eerste brewpub op het Cornelis Troostplein in de Amsterdamse Pijp. Natuurlijk was het allemaal niet zo makkelijk, we moesten leren brouwen, recepten ontwikkelen, een vergunning krijgen, een pand vinden, de taptechniek induiken en natuurlijk de juiste mensen vinden die met ons de brewpub wilden opzetten.

Uiteindelijk is het allemaal gelukt en in 2013 brouwden we onze eerste bieren. De brewpub op het Cornelis Troostplein werd door de buurt omarmd en door het succes duurde het niet lang voordat we meer capaciteit nodig hadden.

We openden een tweede brouwerij en brewpub in de Westergasfabriek. Dit keer bouwden we een veel grotere brouwinstallatie. Op dat moment werden we de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam. Daarmee werd het ook mogelijk om mensen buiten onze brewpubs kennis te laten maken met onze bieren. Bijvoorbeeld doordat we nu genoeg bier hadden om aan andere kroegen te verkopen en we flessen konden vullen die dan weer in winkels verkocht konden worden.

Later kwam er ook nog een derde locatie bij op de Bilderdijkstraat in Oud-West.

 

Niet alleen bier

Ook ons assortiment is in de jaren gegroeid. Waar we in 2013 begonnen met drie bieren van de tap hebben we nu standaard minimaal 10 verschillende bieren van de tap. Daarnaast is er altijd een hele selectie wisselende bieren in blik, van alcoholvrije IPA tot barrel aged barleywine. We kwamen er gaandeweg ook achter dat het gewoon mogelijk is om allerlei andere dingen zelf te gaan maken. Zo produceren we inmiddels onze eigen frisdranken, stoken we een heerlijke gin en twee jenevers uit restjes bier, en bakken we brood van restproducten uit de brouwerij.

We zijn dus in allerlei opzichten flink gegroeid in de afgelopen jaren. We hebben dat altijd op eigen kracht en op onze eigen manier gedaan.

 

Verantwoordelijkheid

Met die groei kwam ook steeds meer het besef dat wat wij doen niet alleen invloed heeft op de mensen die ons bier drinken en onze brewpubs bezoeken. Het geldt ook voor de mensen die voor ons werken, onze buren en stadgenoten, onze logistieke partners, toeleveranciers en de producenten van onze grondstoffen. Dus ook in algemene zin hebben wij invloed op het milieu en de samenleving.

Steeds sterker voelen wij deze verantwoordelijkheid voor onze keten. We doen er alles aan om met onze bedrijfsvoering zo min mogelijk schade aan te brengen aan mens en milieu.

Zo is de productie van onze eigen producten sinds 2019 volledig biologisch gecertificeerd. Ook zijn we overgestapt op slimmere verpakkingen waaronder blikken voor onze bieren. En doordat onze productie midden in de stad plaats vindt, kunnen we transporten tot een minimum beperken.

In de brewpubs komen al onze vleesproducten van leveranciers die we zelf controleren op dierenwelzijn. We zetten tegelijkertijd in op ontzettend lekkere en duurzame alternatieven voor vlees op onze menukaarten. We gebruiken zo min mogelijk wegwerpmaterialen en scheiden zo veel mogelijk onze afvalstromen.

 

Kansen

Ook op sociaal vlak doen we ons uiterste best, bijvoorbeeld door ons personeel veel inspraak te geven in de bedrijfsvoering. We proberen mensen in ons bedrijf kansen te geven, daarom zijn we een erkend leerbedrijf en begeleiden we mensen die stage lopen.

We halen geld op voor projecten waar we in geloven, zoals Streetsmart. Deze projecten halen geld op voor mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, laat staan dat ze een kerstdiner kunnen veroorloven..

 

 

Verschil maken

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van wat we nu al doen. We zullen altijd op zoek blijven naar betere productie methodes of sociale projecten die we kunnen ondersteunen. We hebben onszelf opgelegd dat als we iets duurzamer kúnnen doen dat we het dan ook móeten doen.

 

Natuurlijk lossen wij daarmee niet ineens de wereldwijde problemen op, maar wij geloven wel dat we een verschil kunnen maken en dat we vanzelf een kantelpunt bereiken, als genoeg mensen en bedrijven volgen.